Thursday, December 30, 2010

.:Boxing day: part 2:.

Sume orang sibuk duk buat entry terakhir untuk 2010. Aku plak sibuk nak tulis pasal boxing day. Tak kira nak jugak..lps tulis yang ni baru bleh wrap up 2010. Kan2??

Bukan ada apa sangat pun.saje tangan gatal nak menaip jugak..selepas penat berhempas pulas main wii kat umah member. Sangat best! I wish i have one:)

Okay ni kira last thing yang beriya borong boxing day siap nak buat review okayy.. Sebelum show off barang ni. Nak pesan siap2 ek..Review ni based on experiences.

tadaaaaa....






Ahaa..MAC I tell youuuu...I have been using Mac for the last 2 years. Bukan sebab nama dia MAC tapi sbb effect dia memang I loike!! MAC kalau kat Malaysia memang tak pakai la. Satu mahal. Satu lagi sales girl dia picky la. Kalau cek nampak macam minah kampung tak bawak beg Gucci. Ada dia mau layan???Heloo..Gaji dia banyak ke nak picky2 orang camtu (ooppss tiba2 nak emo ngan salesgirl.)

First time I bought MAC dekat selfridges&co London. Korang g sana tengok beg kuning dah tau la kedai tu. Masa tu yang layan I ni pondan. Oh very the chantek kalah pompuan.Haha. Price masa tu 23pound. Sebagai beginner, saya disyorkan untuk gune Studio fix. Sebab dia powder+foundation. Nama pun studio fix.. dah macam artist studio la kalau pakai.lol.

2 years pakai bedak tu baru nak abis. Jimat tak???? Jimat kan?
Oh review belum sampai lagi,memandangkan saya ni tak pandai make up mcm artist. So effect MAC ni buat rasa macam artist. HAHA.OVER.

JOM REVIEW.
1) Price:
MAC agak mahal tapi bila sale dan beli di airport yang VAT free macam sangat berbaloi ok! Price ala-ala bodyshop dah.

2)Quality:
Of course. Sangat best. Kalau pegi function sangat sesuai sebab effect dia yang flawless tu macam make up pengantin. Tapi kena pandai pilih tone ye. Sebab tu la salesgirl ni penting untuk tolong kita pilih tone. Bukan nak picky on customers. They are there to HELP! Por favor(tetiba dah latin terkluar)

3)Choices:
MAC ni ada banyak rangkaian tone. Dari untuk kulit yellowish ala langsat hinggalah ke redness. Untuk kulit yang sawo matang mcm saya. Sy gune NC35 for studio fix dan NC40 untuk liquid foundation. Kalau org kulit redness lebih ke NW ok.

4)Chemical:
Adalah terbukti MAC ini bukan natural based seperti Bodyshop. Disarankan kepada sensitive skin jangan try kot sbb satgi kalau muka teruk I tak nk dipersalahkan. Ini jugak terbukti liquid foundation kadang2 menyebabkn breakouts kpd kulit sy tapi sy degil guna jugak sbb dia bleh tutup je breakouts tu. HAHA.
Nak tau cmne sy buat??Bila breakouts tu start...discontinue kejap foundation tu. Guna studio fix je supaya kulit kita ada time untuk healing process. Got it??

5)Pigmentation:
Pigmentation tu apa??Google la sendirik. Haha. ni untuk orang yang suke pakai eyeshadow. Saya tak suke dan kurang sesuai pakai. Tapi MAc punye eyeshadow sangat pigmented which is bagus sbb baru nampak you..Lipstick dia pun high pigmented. Saya sudah ada colour untuk Nude dan Coral. Yippy

6)Brush:
Sememangnye orang tau brush range untuk MAC sangat2 banyak. Best kot kalau ada semua. Tapi mahal siot kalau nak semua set. Brush dia kalau compare ngan Bodyshop, Bodyshop lagi bagus sbb tu bleh dpt Award.Lagi bagus itu bermaksud lagi lembut dan sedap dia sapu2 atas kulit yang lembut gebu ni. Apsal haku asik compare ngan Bodyshop??pasal itu je yang penah gune.lol

Haa rasa macam cukup dah bebel review ni. Macam la reti sangat. Sebenarnye tak reti pun. Igt ni kan based on experiences. Kalau ada apa2 bleh tny.Mcm la ada org nk tny.(perasan btul!)

6 comments:

fatinnadirah said...

lawak la baca review aimi! :D
btw, selamat mengenjoy the last day of the year!
ckp kat ummi sorry fatin tak join tadi. :(

carnation said...

chill aimi..sales girl msia mmg hampeh. bajet hot. haha. i dah dpt aura emo u ni..btw, good review for the make up. i tak guna make up punnnn..natural je sbb i risau kulit i jadi tak cantik if guna make up.fyi, i guna lipbalm pun bibir i boleh jd pecah2..org guna lipbalm okay, i jd worse...okay, now u become my inspiration..hahaha


p.s: patutlah mmg nmpk flawless, guna MAC rupenye. caya lah aimi! teehee:)

budak _kecik said...

Fatin:ala..kelakar ke?patutnye review org wat formal2..hahaha..ni review based on aimi nk ckp apa..
psl ummi xpe..dia ok je..don worry k.tp rugi la pasal banang masak best:P

intan:laa pki lipbalm pun pecah..kamu ni sensitive nye...
make up bleh je bg nmpk natural..kan2? oohh thanks i became inspired to u.terharu..teeheee(nk jugak tiru.hehe)

carnation said...

Yup..now da stop pkai lipbalm..if x stop, nnt bibir nenek lg cantik dr bibir I. No way! Haha..btw, happy new year..hopefully, this 2011 jd tahun yg tbaik utk kamu..amin..erm, mne entry utk review 2010..xkn xde? Hehe..cpt2 jd doctor..I dah nk habis study, maybe kite boleh berkhidmat kt hospital yg sma..teehee..:)

budak _kecik said...

oh tu la..msia kan dah new year..sini blum lagi..haha..nak jugak countdown waktu sini...sabar2..mst ad nye..tungguu...

Anonymous said...

try giorgio armani luminous silk fdation.. lawa and very natural glowy look..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails