Friday, February 11, 2011

Recipe Laksa PERANTAU


mai try laksa perantau simple yet delicious.
Bila kata perantau maknanye mudah sebab guna saja bahan yang ada kat sini( Dublin ).
Bukan takda bahan tapi agak mahal kosnya untuk wat sejibik macam kat Malaysia tanah air terchenta.

Bahan-bahan:
KUAH
1) Ikan sardine in tomato sauce( 8 tin, each tin 120g)
2) 3 biji bawang besar
3) 10 batang cili kering (direndam or rebus dgn air panas dan dibuang biji)
4) 4 asam keping (boleh diubah ikut citarasa)
5) 2 sudu besar Belacan ( tapi saya guna petis udang sebab takde belacan)
6) 3 liter air
7) Daun kesum( kalau ada)

Laksa hanya perlu direbus. Kalau tak kenal laksa, cari kat Asean Market nama rice vermicelli.

Cara-cara:
1) Blend bawang besar sekali dengan cili dan sardine. Boleh bahagi dua adunan sebab takut tak muat blender.
2) Bahan yang diblend tadi terus rebus dalam periuk dengan air. Masukkan asam keping dan
belacan dan daun kesum.
3) Biar je sampai mendidih. Boleh pegi buat keje lain. Mudahh..
4) Bila dah mendidih baru letak garam secukup rasa.

Kalau nak accessories,
Rebus telur
potong timun
potong nanas ( amik yang dalam tin je..senang)
Cili api( nak tambah kepedasan)

Selamat mencuba. Btw, I'm not a good chef but I love to try to cook anything that I mengidam or teringin yang tak dapat dijumpai di Dublin:)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails