Sunday, February 13, 2011

Swimming class

Ok..umur 24tahun baru nak pi blajaq berenang..awat la lambat sungguh nak blajaq ni..
Sebenarnye lama dah teringin blaja berenang..Tapi saya takut air..sebab masa kecik dulu penah mandi swimming pool naik gelongsor sekali hampir LEMAS..
Lepas tu macam serik dah...
Masa darjah 6, pi family day sekolah mama, sempat la sorang cikgu ni ajaq berenang tapi masa tu 1 st session dia ajar terapung jaa..lepas tu tau yang tu ja la..noob sungguh kan2??
Sebelum pegi kelas nisya, sempat lagi tengok youtube cara-cara nak swimming..nampak sangat anxiety..haha
Tapi walaupun dah tua, tetap bertekad nak blaja swimming. Ada reason kenapa saya tekad. Memang swimming ni dalam wishlist pun..hehehe

Kenapa saya mau blaja berenang??

1) Sunnah Nabi
Sabda Nabi SAW : "Ajarlah anak-anakmu BERENANG dan memanah; dan perintahlah mereka supaya melompat di atas punggung kuda." Hadis Riwayat Ahmad
2) Exercise- sebab saya sudah GUMUK..swimming is a very good exercise. It can improves strength and flexibility. Plus, less feel tired after swimming but we will notice improvement in health.

3) Pleasure- can reduce stress and release tension

4) Heart- because swimming uses all muscles and places vigourous demand on your heart and lung. It can helps my asthma:) yeayyy

I was so happy yesterday dengan class cikgu Nisya..hihi
Nisya sangat sabar dengan saya mula-mula. Saya ni panic la bila dengan air..nak blaja gerak2 kaki tu...At last dapat jugak berenang tapi tak sampai satu lap lagi.. One thing..saya dah gain skill berenang baru sikit la..tapi tak reti breathing technique..takde rhythm...camne nak swimming klu tak reti breathing technique???
Btw, I'm still searching for a muslimah swimming suit..Help me..

3 comments:

Anonymous said...

just suggestion...byk gak swimmg suit muslimah dr indon ade jual kt mesia..not bad gak quality die..try la search..tp kalo nk branded sket arena pon ade y muslimah but higher price la..

budak _kecik said...

thanks..tapi ada tak yang bleh delivery ke DUblin???

فاطمة الزهراء said...

ader kot..tp kena checkla aimi..
hurmm..nnti balik bleh la ajar k.lang n solahuddin swimming ek ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails