Sunday, August 8, 2010

leptospirosis or "penyakit air kencing tikus"

sebenarnye nak post entry pasal cuti-cuti malaysia..tapi rasanye isu ini lagi besar untuk diwar-warkan kepada kawan-kawan.

Tadi mak saya balik dari sekolah terus pesan lepas ni tin-tin or botol yang beli kat kedai basuh dulu permukaan dia sebab takut-takut contaminated dengan air kencing tikus. Saya pun dengar la nasihat ni tapi tak puas hati sebab saya blajar tak penah dengar air kencing tikus kan..or "rat's pee ke or rat's urine" ke

So godek-godek internet yang serba canggih dan laju dari kura-kura tapi lambat dari arnab ni..rupenye scientific name dia leptospirosis..haaa yang baru penah dengar and blajar..
hehe nak jugak yang scientific:P

Leptospirosis ni dari spirochetes and usually concentrated in animals urine like rats, skunks, foxes..dll
nak lebih lanjut type je kat google tu leptospirosis okesss

saya ada baca satu artikel ni..orang malaysia yang kena..dia strok tapi takde tanda-tanda stroke..lepas investigate baru tau dia ada minum air tin bergas tu..tapi yang pelik bukan air tu yang tercemar tapi permukaan tin tu yang tercemar

Yang paling penting leptospirosis ni spread by contaminated food or water or by broken skin..
So kalau permukaan tin tu ada air kencing tikus and kena kulit kita,kan senang dia meresap masuk tubuh

P/S: cuci sume botol or tin or apa sahaja sebelum guna.
HEALTH IS BEAUTIFUL, BEAUTY IS HEALTH(ada kaitan ke...)

3 comments:

armouris said...

info tentang kencing tikus di SIHAT SELALU - Kencing Tikus (Leptospirosis)

Anonymous said...

minum guna straw tp make sure bsh straw 2 jgk")

budak _kecik said...

bgus jugak minum straw..tapi for sure terpegang tin tu kan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails