Tuesday, March 15, 2011

Hachiko Monogatari

Me: Helo adik...

Amzar bucuk: Helo along..(dengan suara ala2 manja kucing)

Me: Adik rindu kat along dak?

Amzar bucuk: Mesti la rindu..along..ada citer best..along kena tengok..

Me: Citer ape? Along dah tengok banyak citer dah..sume korea along layan la ni..

Amzar bucuk: Ni lagi best..citer anjing ni..dia baik sangat kat tuan dia..sedih..along kena tengok..

Me: Ok..nanti along cari kat youtube..tajuk apa?

Amzar bucuk : Hachiko

Me: Apa? ejakan..

Amzar bucuk : H.A.C.H.I.K.O. tapi along tengok version jepun tau..yang english pun ada..dia tiru..

Me: Oo..ok..

Lepas cari punya cari..jumpa la Hachiko version jepun tajuk dia Hachiko Monogatari..kalau english version tu tajuk dia Hachiko: A Dog's Tale.
This is based on true story. Japanese version was released on 1987..masa tu baru lahir kot..waa memang lama dah citer ni..English version tu baru lagi..2009.
Citer ni best giler..memang tangkap leleh la..
Very simple, tapi very deep emotion involved. Kalau orang tengok citer ni takde perasaan memang hati keras macam batu, batu pun tak keras macam tu..
Harap maklum citer ni dibuat masa 1987 so background dia pun nampak zaman jepun dulu-dulu la..
Basically, Hachiko was from purebred of Akita. Akita ni original dog family from Japan.
Hachi(nickname dia..) sangat loyal dengan tuan dia..tuan dia ni Agriculture Professor nama Ueno..Hari-hari Hachi antar tuan dia pegi university kat Shibuya train station. So every morning antar, evening Hachi akan jemput..Prof Ueno ni akan layan Hachi..dia cuci, mandikan..

One day, Prof Ueno meninggal masa tengah bagi lecture..Hachi still tunggu Prof Ueno
Menunggu dan menunggu..Menunggu yang tak akan kembali..almost one year Hachi menunggu..winter bersilih spring bersilih summer bersilih autumn..He still wait and wait..
How loyal Hachi is..

A very recommended story.
From the true story..Hachi was found dead near Shibuya Station at 1935.
Kalau pegi Jepun..memang ada statue Hachi ni..memang glamour la citer Hachi ni:)

1 comment:

فاطمة الزهراء said...

mmg citer dia sgt best..touching kan ^_^ ..k.lang pun suka tp tgk version english la..teringin gak nk tgk version jepun..ader full x kat you tube?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails